Zamak beelden uitleg

Bronzeandmore.nl verkoopt ook mooie Zamak beelden in bronskleur die niet onderdoen voor bronzen beelden.

De naam ZAMAK is afgeleid van de eerste letter(s) van de bestanddelen: Zink, Aluminium, MAgnesium, Kupfer.

Zamak is een legering die valt onder non-ferro omdat ijzer geen onderdeel is van de legering . Het belangrijkste bestandsdeel van Zamaklegeringen is zink. Ongeveer negentig procent van deze legering bestaat uit zink. Daarnaast zijn er een aantal andere bestandsdelen aan de Zamaklegering toegevoegd. Aluminium en koper zijn hiervan de belangrijkste. Zamak is overigens een samengestelde naam die staat voor de Duitse beginletters van bepaalde metalen. De totale legering van Zamak is hieruit op te maken.  Zink, Aluminium, MAgnesium, Kupfer (Duits voor koper). Het percentage van de toepassing van deze extra bestandsdelen is afhankelijk van de toepassing van Zamak.

Eigenschappen van Zamak
Het smeltpunt van Zamak is vrij laag waardoor het materiaal niet geschikt is om te gebruiken boven een temperatuur van 120 graden. Een voordeel van de lage temperatuur is wel dat Zamak gemakkelijk gesmolten kan worden. Daarnaast heeft Zamak een dunvloeibaarheid. Hierdoor kan het goed gegoten worden, ook in producten van een geringe wanddikte. In Zamak producten zitten vaak wel hele kleine luchtbellen. Dat is een nadeel. Daarom moet Zamak als het voor kunstobjecten wordt gebruikt vaak wel nabewerkt worden of gespoten.

Wanneer werd Zamak voor het eerst gebruikt?
Zamak werd toegepast aan het begin van de 20ste eeuw. Het werd toen naast toepassingen in de techniek ook veel gebruikt in beelden. Zamak is goedkoper dan brons. Daarom werden met name beelden uit de massaproductie van Zamak vervaardigd.

Toepassing van Zamak tegenwoordig
Ook tegenwoordig wordt Zamak nog gebruikt. Zo wordt de legering onder andere gebruikt bij het gieten van onderdelen van modelauto’s of modelbouwpakketten. Ook wordt het gebruikt bij verschillende soorten hang en sluitwerk. Deze producten kunnen naar wens ook worden verchroomd zoals bijvoorbeeld bij handgrepen wel gebeurd. Daarnaast wordt Zamak toegepast bij carburateurs en  worden de gewichtjes die worden gebruikt voor het uitbalanceren van de wielen van een auto vaak van Zamak vervaardigd. Deze zijn niet van lood omdat dat in de Europese Unie niet meer mag.

 

Zie via de link hieronder hoe een zamak beeld wordt gegoten;

https://www.youtube.com/watch?v=AV17fvVVVko

Contact e-mail

Info@bronzeandmore.nl

Gratis verzending*

( GRATIS ) verzending*

* Tot 15 Kg. binnen Nederland en mits op voorraad.

Gratis verzendkosten

 

 

 

 

© 2010 - 2024 Bronze and More | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

i.v.m. erotische bronzen beelden